RSS 2.0

Home

Despre proiect

Contact
ACTUALITATE ONG COMPANII
(responsabilitate sociala)
INSTITUTII PUBLICE DONATORI CARTA ALBA
Descarcati Raportul Romania 2010. Sectorul neguvernamental - profil, tendinte, provocari  |  Inregistrati-va organizatia in Catalogul Societatii Civile!  |  Descarcati "Ghidul de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania"  |  Calendarul cursurilor FDSC  |  
Cultura & Media
Educatie & Cercetare
Drepturile Omului
Protectia mediului
Minoritati & Diversitate
Social
Sanatate
Sport si recreere
Dezvoltare ONG
Justitie
Civic si influentarea politicilor
Filantropie & Voluntariat

Civil Society NGO Directory

CATALOGUL SOCIETATII CIVILE
-baza de date ONG-

Interogheaza de aici

Judet
Domeniu
 
Cautare avansata
INREGISTREAZA-TE IN
CATALOGUL SOCIETATII CIVILE
Legislatie ONG
Formulare utile
Legaturi utile
Studii si cercetari
Comitetul Economic si Social European
Termeni si conditii stiriong.ro
Partenerii StiriONG.ro
CALENDARUL
EVENIMENTELOR ONG
luna curenta luna urmatoare
Iulie 2011
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
arhiva evenimente


  

 


 


  


 


 

 

 Catalogul ONG

 din judetul Covasna 


  


 
 

Sunteti aici: Home » ONG » Educatie & Cercetare » FDSC a lansat Ghidul de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania

FDSC a lansat Ghidul de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania

  Data: 28-10-2010
articol din "ONG"

Maria are 8 ani, este eleva in clasa a doua si are tendinte de obezitate. Pentru ca, la ora de educatie fizica, ii era rusine, iar colegii o strigau „grasa”, Maria a rugat-o pe mama ei sa-i obtina o scutire medicala. Asemeni ei, alte colege cu probleme similare au renuntat la aceasta disciplina.

George are 15 ani, nu are prieteni si petrece peste 12 ore pe zi in fata calculatorului. In urma cu ceva vreme, baiatul era un expert al calculatorului, dar acum a renuntat la scoala, s-a izolat de parinti si este foarte instabil emotional, trecand de la stari de depresie la iritabilitate. Pasiunea sa pentru calculatoare si tehnica s-a transformat intr-un viciu periculos.

Crina are 12 ani si are ambii parinti plecati la munca in strainatate. Fetita, impreuna cu cei 3 frati ai ei, au fost lasati in grija unei matusi. Fiind suprasolicitata cu treburile casei (curatenie, grija de frati) Crina a inceput sa aloce din ce in ce mai putin timp scolii, iar notele ei au scazut simtitor....

Va suna cunoscute aceste probleme? Copiii vostri se confrunta cu ele si nu stiti cum sa le rezolvati?

Aceste trei cazuri sunt doar cateva exemple de nevoi emergente pe care le intampina generatia de copii si tineri a zilelor noastre si la care parintii sau educatorii lor nu stiu cum sa le raspunda. De asemenea, influenteaza dramatic dezvoltarea generala a copiilor si tinerilor si au in ultimul timp o crestere dramatica, iar fara o interventie potrivita pot manifesta o serie de efecte cu impact major negativ in intreaga societate.

Pentru a contracara aceste probleme, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Children of Slovakia Foundation (Slovacia) si International Child Development Initiatives (Olanda) au lansat publicatia “Ghid de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania”.

Fiind ingrijorati de o tendinta in crestere a problemelor evidente si grave care ii afecteaza pe copii si tineri, am ajuns la concluzia ca exista numeroase provocari noi care au aparut in viata copiilor din intreaga lume, probleme, dar si oportunitati carora nu li s-a acordat suficienta atentie sau chiar deloc pana in acest moment, si pentru care nu exista politici adecvate sau masuri de interventie”, a declarat Ionut Sibian, Director Executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Ghidul este un instrument practic in care specialistii in educatie (parinti, cadre didactice, psihologi etc) vor gasi informatii detaliate cu privire la nevoile emergente ale copiilor, modalitati de identificare si mecanisme de adresare a acestora pe plan local sau national.

Acest ghid este unul exploratoriu, fiind primul document de acest fel creat in Romania si chiar in lume. Putem spera ca el se va imbogati treptat cu rezultate concrete si planuri de interventie pe termen lung, devenind un adevarat manual care sa ghideze specialisti in identificarea si adresarea nevoilor emergente”, a declarat Nico van Oudenhoven, unul dintre autorii conceptului de nevoi emergente.

Scopul ghidului este de a atrage atentia asupra importantei identificarii proactive a nevoilor emergente care afecteaza copiii din generatia actuala si pentru care trebuie gasite solutii particularizate, cu scop ameliorativ si preventiv. Ghidul contine de asemenea o colectie de studii de caz cu exemple concrete de nevoi emergente identificate si solutionate.

Acest ghid este realizat in cadrul proiectului „Abordari inovatoare in profesionalizarea lucrului cu copiii. Nevoi emergente ale copiilor din Romania” implementat de FDSC in perioada 2009-2011 in parteneriat cu International Child Development Initiatives Olanda si Children of Slovakia Foundation cu finantarea ANPCDEFP prin programul Leonardo da Vinci – Transfer de Inovatie.

Nota:

Nevoile emergente ale copiilor (NEN) reprezinta un concept inovativ care defineste provocari, probleme, oportunitati si amenintari relevante in dezvoltarea generala a copiilor si tinerilor si care genereaza sau au potential sa genereze o serie de efecte cu impact major la nivelul acestora. Particularitatea acestor nevoi este ca nu au mai fost intalnite la generatiile anterioare de copii si tineri sau, daca au mai fost intalnite, se manifesta o crestere in incidenta lor.

 


adauga comentariu »
4 comentarii
29 Octombrie 2010, 13:59
Ma bucur ca a aparut acest ghid. Am participat la cursul organizat la Arad, am trimis 2 studii de caz pentru nevoile emergente care le-am depistat in urma discutiilor cu elevii, parintii si colegii profesor. Cum putem intra in posesia acestui instrument util in lucru cu elevii?
Silvia Zaharia
Zaharia Silvia (Liceul Teoretic "Mircea Eliade" Reşiţa) voteaza acest comentariu
21          
          19
29 Octombrie 2010, 16:50
Multumim pentru aceasta lucrare interesanta!
Ilie Vasilica voteaza acest comentariu
13          
          21
30 Octombrie 2010, 01:50
ar trebui popularizat si mediatizat prin mult mai multe metode.
informatiile benefice ajung foarte greu, aproape niciodata la copiii nostri. cele malefice, inutile si lipsite de bun simt, ajung si sunt asimilate imediat. as propune chiar, in masura timpului, sau cu voluntari si parteneriat cu scolile, discutii deschise si interactive. trebuie sa incercam sa gasim calea de comunicare cu copiii. cred ca asta este problema primordiala. nu mai vorbim aceeasi limba si nu ne mai intelegem unii cu ceilalti.
mihaela (none) voteaza acest comentariu
21          
          19
1 Noiembrie 2010, 09:13
Ghidul este atasat acestui articol. Il puteti descarca si de la urmatorul link: https://stiriong.ro/documente/605.pdf
Va multumim pentru aprecieri!
Cristian (FDSC) voteaza acest comentariu
22          
          18
Abonare la newsletterul VOLUNTAR
SOCIETATEA CIVILA IN IMAGINI
Ateliere Fara Frontiere - programul ASSOCLIC
Ateliere Fara Frontiere - programul ASSOCLIC
ULTIMELE ANUNTURI POSTATE DE ONG-URI
training / eveniment / joburi / burse / altele
PROIECTELE SOCIETATII CIVILE
Centrul pentru Dezvoltare Democratica este “Non-profit, dar Pro-dezvoltarea durabila!”

Angajeaza persoane cu dizabilitati!

Anului European al Voluntariatului 2011

 
Portal realizat in cadrul proiectului Catalogul Societatii Civile
finantat de Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
© Copyright FDSC