Civil Society NGO Directory


-baza de date ONG-

Cautare avansata

INREGISTREAZA-TE IN
CATALOGUL SOCIETATII CIVILE

Cicloturismul - sprijin pentru dezvoltarea sustenabila a comunitatilor

Data: 19-08-2016
Cicloturismul - sprijin pentru dezvoltarea sustenabila a comunitatilor

125 de biciclisti au pedalat, pe urmele lui Brancoveanu, in zone rurale din Giugiu si Dambovita

125 de biciclisti au pedalat 65 de km pe traseul Bolintin Vale - Floresti - Stoenesti - Vanatorii Mici - Corbii Mari - Potlogi la cea de-a doua editie a turului „Bucura-te de cicloturism, pe urmele lui Brancoveanu!", care a avut loc pe 15 august. Intr-un ritm relaxat, pe un traseu variat, participantii s-au bucurat de gustul produselor locale cu care au fost intampinati la fiecare popas si au descoperit obiective culturale incarcate de istorie, precum Palatul Brancovenesc de la Potlogi, Conacul Druganescu din Stoenesti, Biserica Corbii Mari, Colectia sateasca de la Vanatorii Mici, Schitul Strambu de la Gaiseni.

"A fost al doilea tur organizat de Outhentic Cycling Romania la care am participat in acest an si de fiecare data am ramas incantata: colturi aparent banale din Romania rurala pline de peisaje interesante, de prajituri exceptionale, de oameni primitori si de traditii la care participa tot satul, precum balciul de duminica. Monumente istorice de o valoare rara, precum Palatul Brancovenesc de la Potlogi, sunt la o aruncatura de bat de capitala, iar bicicleta a fost modalitatea perfecta sa le descopar, pentru ca simti mai aproape locurile prin care treci", ne-a spus Corina Murafa, una dintre participante.

"Desi locuiesc in zona de ceva ani, nu am mers nicioada ca turist in satele din jur si a fost o experienta inedita! Multumim ca ne-ati dat ocazia sa fim turisti pe doua roti <<la noi acasa>>! Foarte frumoasa tura, revenim si anul viitor!", a promis Catalina Roman, o alta participanta.

Turul a fost apreciat si de Daria Draghici, una dintre cei 35 de voluntari care au asigurat buna organizare a turului. Daria, studenta, in varsta de 19 ani, spune ca "imi place turismul cultural si ecumenic si, bineinteles, ciclismul, si ma bucur ca am sprijinit pentru al doilea an organizarea turului, impreuna cu intreaga mea familie".

"Sprijinul acordat de primarii a fost esential pentru buna desfasurare a turului. Este important ca autoritatile locale sa promoveze, prin astfel de evenimente periodice, obiectivele culturale si istorice locale. In ultimul an, peste 300 de cicloturisti au fost alaturi de noi in seria de tururi organizate in locuri putin cunoscute din apropierea capitalei. Ma bucur ca am gasit parteneri impreuna cu care ne implicam in descoperirea potentialului extraordinar al Romaniei prin cicloturism", a spus Mircea Crisbasanu, membru al Asociatiei ROI si coordonator al Outhentic Cycling Romania.

In opinia sa, este momentul ca zonele rurale sa atraga fonduri pentru cicloturism, acesta fiind un mod excelent de dezvoltare comunitara durabila. La nivel european, se estimeaza ca cicloturismul genereaza anual venituri de 44 miliarde de euro, mai mult decat industria croazierelor de lux.

Asociatia Adevaratii Veloprieteni a fost prezenta la acest eveniment, zeci de iubitori de cicloturism venind pe doua roti din Capitala. "Impreuna, am putut demonstra ca nevoia de cicloturism este mare. De aceea, este necesar ca autoritatile sa elaboreze legislatia specifica si sa sprijine programe de dezvoltare pentru a ne putea bucura de cicloturism in conditii de siguranta. Turul a fost o experianta frumoasa si pentru membrii nostri. Am apreciat frumusetea traseului si buna organizare", a spus Mihai Denes, reprezentantul Asociatiei.

Traseul masoara aproximativ 65 km pe drumuri de asfalt (ce mai mare parte) si pietruite, cu o mica diferenta de nivel, de 50m.

Harta traseului este aici: https://www.bikemap.net/ro/route/3681929-bolintin-vale-potlogi/#/z12/44.44799,25.7607/terrain. Informatii despre Palatul Brancovenesc de la Potlogi sunt disponibile aici - www.ansamblulbrancovenescpotlogi.ro.

Aflat la a doua editie, evenimentul „Bucura-te de cicloturism, pe urmele lui Brancoveanu!" a fost organizat de catre Outhentic Cycling Romania si Asociatia ROI, cu sustinerea OMV Petrom, ca parte a unui proiect de dezvoltare comunitara pe care OMV Pertrom il implementeaza in comunitatile in care isi desfasoara activitatea. Evenimentul a beneficiat de sprijin din partea urmatorilor parteneri: Centrul de Informare Turistica Potlogi, Primariile comunelor Potlogi, Corbii Mari, Vanatorii Mici, Floresti-Stoenesti Gaiseni si ale  orasuluiBolintin-Vale, Inspectoratul de Politie Judetean Dambovita, CIVITAS, Asociatia Adevaratii Veloprieteni, Aqua Carpatica, Concept Promo, Free Rider, Dulce de Amara, Ierburi Uitate, Supapa, Zebra Bike, Romano ButiQ.

Mai multe fotografii aici.

Zi de sarbatoare la Centrul de zi Stanisesti O asociatie pentru deficienti de auz lucreaza la un propunere legislativa care prevede unificarea limbajului mimico-gestual Ajutor pentru familiile cu venituri modeste, la inceput de an scolar Intalnirea de coordonare trimestriala a actorilor implicati in integrarea migrantilor din Regiunea 2 50 de copii au facut terapie prin arta alaturi de mentori romani si internationali in Tabara de Arta si Solidaritate de la Desesti Incep inscrierile pentru programul pilot de formare in domeniul traumei CONCORDIA coloreaza visele copiilor de 25 de ani pentru ca povestile triste sa aiba un final fericit! Vocea ONG pentru servicii sociale O raza de soare in viata lor Asociatia Salveaza o inima a donat Spitalului Louis Turcanu trei aparate medicale pentru copii cu amiotrofie spinala, in valoare de 32.000 de Euro